5 tips bij het bestraten van uw oprit

oprit bestraten
Heeft u er ook genoeg van om je auto steeds ergens anders neer te zetten? Denk dan eens na over het maken van een oprit voor uw huis. Thuiskomen wordt een stuk comfortabeler wanneer u de auto kwijt kunt vlak voor uw eigen huis. In deze blog geven wij u 5 praktische doe-het-zelf tips waar u op moet letten tijdens het bestraten van jouw oprit. Hoe doet u dit op de meest eenvoudige manier en waar moet u rekening mee houden?

Tip 1: type bestrating

Er zijn verschillende soorten bestrating die u kunt gebruiken voor het bestraten. U kunt kiezen uit natuursteen, waaltjes, betonklinkers of grind. De bestrating die u het beste kan gebruiken om een pad te creëren zijn de waaltjes of de betonklinkers. Waaltjes en betonklinkers zijn stevig en kunnen een auto dragen als de stenen minimaal 7cm dik zijn. Wanneer u naar een goedkopere oplossing zoekt voor het maken van een pad wordt aangeraden om grind te gebruiken. Let wel goed op dat wanneer u voor grind kiest er eerst een grindplaat gelegd moet worden.

Tip 2: Grondwerk: de perfecte basis

Wanneer u het type bestrating uit hebt gekozen is het tijd om naar het grondwerk te gaan kijken. U moet eerst kijken hoe groot de oprit gaat worden en welk stuk grond u daarvoor wilt gebruiken. Het stuk grond dat u gekozen heeft moet afgezet worden met paaltjes die u aan de buitenrand plaatst. Om het stuk af te bakenen wordt er een touwtje om de paaltjes heen gespannen. Op deze paaltjes moet u de hoogte aangeven waarop de stenen worden geplaatst, u kan hiervoor een waterpas gebruiken. Om verzakkingen te voorkomen moet u eerst een laag van 25 á 35 cm aan ophoogzand plaatsen, zo voorkomt u dat er een verzakking plaatsvindt.

Tip 3: Goede kantopsluiting

Bij het oprit bestraten moet u zorgen voor goede opsluitbanden. Wanneer de perfecte basis voor het grondwerk er ligt, plaatst u de opsluitbanden tegen de rand van het stuk grond om de rand te verstevigen. De opsluitbanden moeten minimaal de afmeting hebben van 8x20x100 cm. Wanneer u de opsluitbanden geplaatst hebt, heeft u een mooi begin om te starten met het bestraten. De bestrating die gelegd gaat worden binnen het stuk grond dat net is afgezet kan nu niet verschuiven tijdens het leggen.

Tip 4: Stevig legverband

Na het leggen van de opsluitbanden bent u klaar om te starten met het bestraten van het pad. Het soort bestrating heeft u daarvoor al uitgekozen. U gaat nu kijken in welk legverband u de stenen gaat plaatsen. Het meest stevige legverband dat u kan leggen zijn het keper – en elleboogverband. Met dit legverband worden de stenen zijwaarts tegen elkaar aangelegd, waardoor ook de kans op een verzakking verkleint wordt. Wanneer u kiest voor één van deze twee legverbanden kan u auto veilig op uw oprit parkeren.

Filmpje over verschillende legverbanden

Tip 5: Afwerking van de bestrating

Wanneer het oprit bestraten klaar is moeten de stenen worden afgetrild. Bij het aftrillen gaat u met een trilplaat over de stenen heen. Zo zorgt u ervoor dat alles goed vast komt te zitten waardoor u minder kans hebt op verzakkingen. U moet opletten dat er geen kleine, losse steentjes op het pad liggen die voor vroegtijdige beschadiging van de stenen kunnen zorgen. Wanneer het geheel is afgetrild moet u er zand overheen strooien zodat dit in de voegen kan waaien. Als alternatief kunt u het zand met een bezem in de voegen vegen. Zo worden de voegen tussen de stenen gevuld met zand en wordt het bestraten mooi afgerond.

Heeft u de stappen goed gevolgd? Dan ben je klaar om van start te gaan met het leggen van de oprit. Veel plezier!

Vergelijk offertes

Het leggen van bestrating voor uw oprit liever uitbesteden? Vergelijk offertes van verschillende stratenmakers en bespaar zo flink op de kosten. Vergelijk vrijblijvend offertes via het contactformulier. Uw aanvraag is geheel vrijblijvend en kosteloos.