Legpatronen bestrating

Als u een oppervlak gaat (laten) bestraten, dan zijn er verschillende legpatronen bestrating mogelijk. De legpatronen bestrating hangen af van de steensoort en van het formaat van de tegels of stenen. Hoe de stenen worden gelegd bepaalt voor een deel de uitstraling van het terras, de tuin, de oprit of het pad dat u wilt bestraten. Legpatronen bestrating zijn echter niet alleen ontworpen om er mooi uit te zien, zij zorgen ook voor de stevigheid en stabiliteit van de bestrating. Het is daarom verstandig om een van de beproefde legpatronen, ook wel legverbanden genoemd, aan te houden.

Elleboogverband

elleboogverband bestratingHet elleboogverband komt vaak voor en is heel geschikt voor bakstenen en klinkers. Elleboogverband houdt in dat de kopse (smalle) kant van de ene steen steeds aansluit op het uiteinde van de zijkant van een andere steen. Zo ontstaan rechte hoeken, die doen denken aan een elleboog, vandaar de naam elleboogverband. Het patroon van het elleboogverband volgt de richting van een straat of pad. Elleboogverband is niet zo geschikt voor oppervlaktes die veel worden bereden. Echter, een elleboogverband kan prima worden gebruikt voor een parkeerplaats of inrit. Zorg bij een elleboogverband dat de gebruikte stenen maatvast zijn.

Keperverband

keperverband bestratingEen keperverband is eigenlijk een vorm van een elleboogverband, maar de richting van het keperverband is anders. Bij keperverband liggen de punten van de ellebogen in de breedterichting in plaats van de lengterichting van het pad of de straat. Het keperverband is erg stabiel en is daarom geschikt voor oppervlaktes die zwaar tot zeer zwaar worden belast. Het keperverband wordt daarom veel gebruikt voor drukke straten. Ook voor een toegangsweg of oprit kunt u keperverband kiezen. Voor een sterk keperverband is het wel van belang dat de stenen gelijkmatige afmetingen hebben.

Op zoek naar een stratenmaker voor het leggen van een bepaald patroon? Vergelijk via de offertepagina vrijblijvend meerdere stratenmakers bij u in de buurt en bespaar tot 40% op uw investering!

Halfsteensverband

halfsteensverband bestratingHalfsteensverband is een eenvoudige manier van leggen. Halfsteensverband lijkt in feite op een gemetseld muurtje. De tegels of stenen liggen in rijen, waarbij elke opvolgende rij precies een halve tegel of steen verspringt. De voeg van de volgende rij ligt bij halfsteensverband dus altijd halverwege een steen van de vorige rij. Halfsteensverband is geschikt voor bestrating rondom woningen. Halfsteensverband wordt ook veel gebruikt voor intensief gebruikte paden. Halfsteensverband in de breedte leggen is het meest stabiel en sterk, maar halfsteensverband kan ook in de lengterichting worden gelegd.

Molenwiekverband

molenwiekverband bestratingMolenwiekverband dankt zijn naam aan dat het patroon eruitziet als molenwieken. Bij molenwiekverband ligt een vierkante steen in het midden, waarom vier rechthoekige (langwerpige) stenen worden gelegd die op elkaar aansluiten. Bij molenwiekverband is het leuk als de middelste steen een andere kleur heeft dan de omliggende stenen, maar u kunt het molenwiekverband ook in één kleur leggen. Molenwiekverband is wat moeilijker te leggen. Een molenwiekverband moet ook heel goed worden uitgemeten voordat u het gaat leggen, omdat u niet het risico wilt lopen dat het molenwiekverband niet goed uitkomt aan de randen.

Blokverband

blokverband tegelsBij blokverband wordt de bestrating gelegd in patronen van verschillende blokken. Blokverband geeft de bestrating een strakke look. Een blokverband bestaat in diverse patronen, die recht kunnen zijn, diagonaal of kunnen verspringen. Blokverband kan beter niet op de oprit worden gelegd. Blokverband is het mooist wanneer het wordt gelegd in een strak omlijnd vlak, zoals een rechthoekig of vierkant terras. Blokverband is vrij eenvoudig om te leggen en er zijn vele variaties mogelijk. Zo kunt u verschillende kleuren gebruiken of twee rechthoekige stenen afwisselen met een vierkante tegel in hetzelfde formaat. Zo creëert u een speels blokverband.

Banenverband

banenverbandNet als blokverband heeft banenverband diverse legmogelijkheden. Banenverband zorgt voor een ruimtelijk en strak effect. U kunt een smal of een breed banenverband leggen of verschillende breedtes met elkaar combineren. Een smal banenverband is heel geschikt voor een oprit of wandelpad. Als u het banenverband slim legt, dan kunt u met banenverband de ruimte die u heeft bestraat langer of juist breder laten lijken. Banenverband is dus bijvoorbeeld handig om een klein terras groter te laten lijken.

Wildverband

wildverband tegelsWildverband zorgt voor een speels en afwisselend oppervlak. Meestal wordt bij wildverband één steensoort gebruikt in verschillende formaten. De stenen worden bij wildverband willekeurig gelegd, vandaar de naam wildverband. Doordat bij wildverband diverse afmetingen door elkaar worden gebruikt, is bestrating in wildverband heel stevig. Welk wildverband u het beste kunt leggen hangt af van het oppervlak dat u wilt (laten) bestraten en van het formaat van de stenen.

Het bestraten uitbesteden? Vergelijk offertes

Wilt u liever het bestraten uitbesteden? Vergelijk offertes van meerdere stratenmakers en bespaar zo flink op de kosten. De kosten bestaan uit de arbeidskosten en de materiaalkosten. Eventueel worden nog voorrijkosten gerekend. Gaat u het bestraten uitbesteden? Vergelijk offertes dan op de verschillende soorten kosten en check goed welke kosten inclusief en exclusief zijn. Door slim te vergelijken kunt u vaak behoorlijk besparen op de diverse kosten van het bestraten. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.